Přeskočit na hlavní obsah

#124 Pampeliškový med

Říkala jsem si, že dokud kvetou, musím vám napsat recept na něco moc dobrého a také hodně sladkého. A dokud kvete co? Mám na mysli..

...pampelišky...


Dělala ho už má babička a já si od té doby vždy, když během roku vidím nějakou hezkou skleničku, vzpomenu na pampeliškový med a na to, jak by mu to zrovna v této hezké skleničce slušelo.


Pojďme na recept:

Potřebujeme:
 200 květů pampelišky, 1,5 litru vody, 3 citrony, 1kg krystalového cukru

Hlavičky rozkvetlých pampelišek bez stonků vypereme pod tekoucí vodou, vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme rozkrájené omyté citróny a vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme a vše necháme 24 hodin vylouhovat (možno i déle - ale já to nikdy déle nevydržím :-D). Druhý den vaříme dalších 15 minut a poté přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko do čistého hrnce. Do šťávy přidáme cukr a za občasného míchání vaříme ještě asi 1,5 hodiny, až se med začne táhnout. Čím déle med vaříme, tím je hustší.

K čemu?
Pampeliškový med je vhodný při léčení astmatu nebo nachlazení. Můžeme také rozmíchat s máslem /medové máslo/ a mazat na chleba nebo pečivo. Pampelišky trháme na klidném, čistém místě, kde nejezdí auta a pokud možno kolem poledne, kdy jsou pampelišky nejvíc rozkvetlé :-)


 

Zkoušeli jste někdy vyrábět domácí med? :-)
Mějte se hezky,
Pokud se Vám článek líbil a chcete vidět další, klikněte na odběry, děkuji! ♥

Komentáře

  1. Minule sme sa o ňom so spolužiačkou rozprávali, a veľmi ma zaujal. Dakujem za recept, určite skúsim, len musím zistiť, kde v Bratislave natrhám púpavy :D Drihá fotka je veľmi pekná ;)
    www.gummybaum.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  2. Hani, strašně krásné fotky :) Babička tenhle med taky dělá, je moc dobrý.

    Life by Peggie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! Věřím, že to je v současnosti spíše záležitost babiček, ale to je, myslím si, škoda :-/

      Vymazat
  3. V první řadě Ti musím pochválit fotky Hani :), moc pěkně naaranžovaný. Med mám ráda jen do čaje nebo při pečení, jen tak na chleba mi nechutná. Parádní nápad, já teda med ještě nikdy nevyráběla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! :-) Upřímně, mě dřív nechutnal žádný med, ale teď jsem schopna si ho dát i do kafe :-) Na chlebu ho také skoro nejím - tedy po tom, co jsem tyto fotky vyfotila jsem ho snědla a bylo to vážně dobré, ale třeba ke snídani mě nenapadne si to namazat :-)

      Vymazat

Okomentovat

Každým Vaším komentářem jsem moc potěšena :-) Děkuji..

Populární příspěvky z tohoto blogu

#109 Únor za námi

Ú nor 2015 už je oficiálně za námi. Stalo se toho celkem hodně, a proto se s vámi podělím o pár fotek :-) Konec vykecávání, jdeme na ně.

#103 Filmy, které byste měla jako žena vidět

P řeci jen ještě není natolik teplo, abychom trávily většinu dne venku. A tak se celkem rády ještě zachumláme do deky a s kávou v ruce zhlédneme nějaký film. Původně byl tento článek plánován na Valentýna, ale proč mučit drahé polovičky slaďárnami. Pojďme si je vychutnat spolu - samy ženy!

#93 DIY: Co se svícny z IKEA?

S víčky z IKEA milují všichni. Někteří se možná bojí, aby nevyhořeli (viď, tati?) , ale stejně je milují. A i tak si je koupíme, ačkoli je vlastně ani nepotřebujeme. Dvacet pět hodin celkem obstojné vůně je prostě fajn. Když stojíme v obchodě a házíme bezhlavě jednu svíčku za druhou do vozíku (protože "no neber to, za tu cenu!"), možná nám nedojde, že po vypálení vosku zůstane docela pěkná skleněná nádobka. Taková, že pokud v sobě máme alespoň trochu vetešníka, bude nám líto ji vyhodit. Ať jich máme doma klidně sto padesát! :-) A tak jsem tu s pár tipy, co s takovou nádobkou udělat.