Říkala jsem si, že dokud kvetou, musím vám napsat recept na něco moc dobrého a také hodně sladkého. A dokud kvete co? Mám na mysli..
...pampelišky...
Dělala ho už má babička a já si od té doby vždy, když během roku vidím nějakou hezkou skleničku, vzpomenu na pampeliškový med a na to, jak by mu to zrovna v této hezké skleničce slušelo.
Pojďme na recept:
Potřebujeme:
200 květů pampelišky, 1,5 litru vody, 3 citrony, 1kg krystalového cukru
Hlavičky rozkvetlých pampelišek bez stonků vypereme pod tekoucí vodou, vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme rozkrájené omyté
citróny a vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme a
vše necháme 24 hodin vylouhovat (možno i déle - ale já to nikdy déle nevydržím :-D). Druhý den vaříme dalších 15 minut a poté přecedíme přes hustý cedník
nebo přes plátýnko do čistého hrnce. Do šťávy přidáme cukr a za
občasného míchání vaříme ještě asi 1,5 hodiny, až se med začne táhnout.
Čím déle med vaříme, tím je hustší.
K čemu?
Pampeliškový med je vhodný při léčení astmatu nebo nachlazení. Můžeme
také rozmíchat s máslem /medové máslo/ a mazat na chleba nebo pečivo.
Pampelišky trháme na klidném, čistém místě, kde nejezdí auta a pokud
možno kolem poledne, kdy jsou pampelišky nejvíc rozkvetlé :-)
Zkoušeli jste někdy vyrábět domácí med? :-)
Mějte se hezky,
Pokud se Vám článek líbil a chcete vidět další, klikněte na odběry, děkuji! ♥
Minule sme sa o ňom so spolužiačkou rozprávali, a veľmi ma zaujal. Dakujem za recept, určite skúsim, len musím zistiť, kde v Bratislave natrhám púpavy :D Drihá fotka je veľmi pekná ;)
OdpovědětVymazatwww.gummybaum.blogspot.sk
Tak ať se povede ;-) Určitě si poradíš ;D
VymazatHani, strašně krásné fotky :) Babička tenhle med taky dělá, je moc dobrý.
OdpovědětVymazatLife by Peggie
Děkuju moc! Věřím, že to je v současnosti spíše záležitost babiček, ale to je, myslím si, škoda :-/
VymazatV první řadě Ti musím pochválit fotky Hani :), moc pěkně naaranžovaný. Med mám ráda jen do čaje nebo při pečení, jen tak na chleba mi nechutná. Parádní nápad, já teda med ještě nikdy nevyráběla
OdpovědětVymazatDěkuju moc! :-) Upřímně, mě dřív nechutnal žádný med, ale teď jsem schopna si ho dát i do kafe :-) Na chlebu ho také skoro nejím - tedy po tom, co jsem tyto fotky vyfotila jsem ho snědla a bylo to vážně dobré, ale třeba ke snídani mě nenapadne si to namazat :-)
Vymazat