Přeskočit na hlavní obsah

#222 Bez chemie - přírodní hnojiva

I když v současné době pokrývá téměř celou naši republiku sníh a do bílého dne se dnes konečně vzbudila i Praha, směřují mé myšlenky spíš k jaru. Možná to je tím hyacintem, který nám krásně v kuchyni vykvetl, možná pohledem na kocoura, který se odpoledne vyhříval na pruhu slunce svítícím do obýváku. 

A možná je to tím, že tuhle jarní chuť hrabat se v hlíně mám každoročně. Patrně to mám po mamce, která ve čtvrtek donesla z nákupu semínka ředkviček, hlávkového salátu a kedluben.

Nikdy jsme nebyli taková ta #zerowaste (tenhle výraz tak nemám ráda ^^) rodina, už jen kvůli tomu, že topíme částečně uhlím. Zase ale třídíme papír a  plast, v domácnosti nepoužíváme chemii jako jsou někdy až zbytečné aviváže, plýtváním jídlem jsme na nule. A chtěla bych to posouvat ještě dál.. 

S tímhle tématem se ještě pojí můj velký koníček - zahrada. Mamka vždy byla a stále je velký odpůrce jakékoli chemie určenou na podporu růstu (nebo i záhubu) rostlin... Byla jsem k tomu vedena i já a byť mohou reklamy na tyhle preparáty tvrdit opak, nejúčinnější hnojiva jsou stejně ta přírodní - a ta, která máme snad všichni po ruce.

Bez chemie - přírodní hnojiva 


1) Káva
Hned první bod je spjat s konceptem blogu - kávou. Skvělým hnojivem jsou právě zbytky kávy - tedy lógr.. Obsahují cenné minerály, které mohou půdu obohatit - například fosfor, měď, draslík, hořčík a  nemalé množství dusíku. Navíc má káva specifickou vůni, která se nelíbí škůdcům.  

Používá se tak, že se buď nechá lógr uschnout a poté ho před zálivkou rozsypeme okolo květiny, a nebo ho rovnou smícháme s vodou. Druhou možnost používám častěji - zdá se mi jednodušší a je účinná (zejména fíkusu se tenhle způsob hnojení moc líbí ^^).

Několikrát se mi stalo, že jsem nedopila kávu (v tomto případě bez mléka a cukru), a tak jsem tím zbytkem zalila nejbližší květinu. Sice tam nebyl vyloženě lógr, protože turka nepiju ^^, ale ani tak to ničemu neuškodilo. 

Síce tenhle tip nepomůže lidem, co používají kapslový kávovar, ale všimla jsem si, že jsou v kavárnách Costa coffee  stojany, odkud si můžete odnést lógr právě k tomuto použití. Zadarmo.


2) Čaj
Od kávy je to jen krok k čaji, který má pro květiny stejně prospěšné účinky jako káva. Aplikuje se také dvěma způsoby - taky jako káva sušením a při přesazování smícháním s hlínou, anebo louhem (tedy vlastně vychladlým čajem). Podle několika zdrojů je nejlepší zelený čaj, ale květiny nezahubí ani kterýkoliv jiný. 

3) Banány
Tento tip jsem zkoušela teprve loni a byl, řekla bych, účinný. Slupku od banánu nevyhazujte. Když ji dáte do zavařovací sklenice, zalijete vodou, uzavřete a necháte klidně několik dní louhovat, vznikne hustší tekutina. Ta se opět naředí vodou, kterou se klasicky zalije. Na jednu zavařovačku o 0,7l jsem použila 3 slupky (lepší jsou samozřejmě chemicky neošetřené), nechala asi týden louhovat a pak smíchala s 5l vody.

Tato metoda není extra voňavá, ale není to zas tak šílené - zkoušela jsem přidat do sklenice ještě mladé kopřivy (nevykvetlé!) a mladé výhonky rajčat, ty jsou také velmi dobrým hnojivem a to už bylo cítit víc :-) .. Do bytu bych příliš nedoporučovala :-).


4) Slepice 
Bezesporu nejúčinnější hnojivo budou znát naše babičky. Od té své jsem vlastně tenhle tip na hnojení získala i já. Slepice jsou kámošky a nedávají nám jen vajíčka, ale také prima hnůj - rozumíme si ^^. Ten stačí smíchat s vodou v poměru 1:1 a nechat ho asi 14 dní vykvasit. Opět je nutné ho ještě před použitím naředit - a to dost - 1:10, jinak bychom rostliny spálily.

Vhodné je zejména na zeleninu - okurky, rajčata, papriky, květák, ale i ovoce jako jsou jahody, maliny, borůvky. Z květin na begonie, azalky, rododendrony, lilie apod. Pouze cibule a luštěniny (hrách, fazole) se takto hnojit nesmí.

Jelikož nechci omezovat sousedy, tuto metodu už nepoužívám - nebo jen ve skleníku a v malé míře - je vážně hodně cítit. 


Máte nějaký tip i vy?  A jak jste na tom vlastně se vztahem k zelenému? Podělte se :-)
Hanka.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

#89 Jak si vylepšit diář

Máte klasický papírový diář, nebo jste si tiskli měsíční plánovací diář z internetu?  Já mám oba - klasický papírový na osobní záležitosti a ten vytisknutý čistě jen pro blog. Ten mám ve formátu A5 a založený v šanonu (už chápete proč jsem měla potřebu čistit děrovačku :-)).
Ale aby to nebylo tak suché, rozhodla jsem si oba nějak vylepšit. Na Pinterestu můžeme najít nespočet "print labels", ale jsou zpravidla anglicky, jak jinak. A jelikož já preferuji spíše češtinu, "vyrobila" jsem některé sama :-)

#93 DIY: Co se svícny z IKEA?

Svíčky z IKEA milují všichni. Někteří se možná bojí, aby nevyhořeli (viď, tati?), ale stejně je milují. A i tak si je koupíme, ačkoli je vlastně ani nepotřebujeme. Dvacet pět hodin celkem obstojné vůně je prostě fajn.

Když stojíme v obchodě a házíme bezhlavě jednu svíčku za druhou do vozíku (protože "no neber to, za tu cenu!"), možná nám nedojde, že po vypálení vosku zůstane docela pěkná skleněná nádobka. Taková, že pokud v sobě máme alespoň trochu vetešníka, bude nám líto ji vyhodit. Ať jich máme doma klidně sto padesát! :-)
A tak jsem tu s pár tipy, co s takovou nádobkou udělat.

#58 Ostříhaná aneb jak jsem se svěřila do rukou učnici...

Ahoj,
otázka na začátek: Svěřily byste své vlasy do rukou začátečnice? 
Já jsem celkem dlouho řešila dilema, jestli teďka jít nebo nejít ke kadeřnici. Potom přišel na řadu výběr kadeřnice, jelikož k té "mojí" se mi už nechtělo. Ne, že by stříhala špatně, ale vždycky mi udělala na hlavě něco, co jsem úplně nechtěla (ačkoli to třeba ani nebylo ve finále špatné).  Nakonec jsem tedy přemýšlela, co bych tak na té hlavě chtěla.