srpna 03, 2016

#204 Brownies z malinové čokolády

Ahoj všichni!
Myslím si, že není žádným neobvyklým zvykem těsně před odjezdem na dovolenou spotřebovat potraviny, které by se mohly zkazit. To je asi klasika, které se drží většina rodin a určitě by to „nehodilo“ článek. Taky ale může nastat situace, že den před odjezdem máte ze ¾ neočesaný strom višní. To je potom na místě obvolávání známých, ať si přijedou natrhat. Zn. Spěchá.
Už dlouho jsem v hlavě nosila vizi čokoládového dortíku s bílým krémem, čerstvým ovocem a lístkem máty. A vizi jsem zhmotnila do podoby brownies.


Když jsem se v červnu setkala s blogerkou Bárou (mimochodem její blog zde), dostala jsem od ní mimo jiné (ještě jednou děkuji!) malinovou 70% čokoládu (Lidl, čokoláda J. D. Gross). Právě ta byla jedinou, kterou jsem v mém cukrářském záchvatu měla doma při ruce.

Co se týká kulinářství, jsem experimentátor do morku kosti a vaření podle kuchařky není mým zvykem. Nebo mě jen přemohla lenost a na kuchyňskou linku jsem si vyndala onu malinovou čokoládu.

Mimo ní jsem ještě z kredence vyndala:
125g másla 
2 vejce
100g krupicového cukru
50g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva


Nejprve jsem si dala předehřát troubu na 160°C. Poté jsem si nachystala vodní lázeň a dala pomalu rozpouštět máslo a čokoládu. Rozklepla jsem vejce a teď velké díky robotu – odolala jsem své mizerné trpělivosti a nechala je poctivě vyšlehat, dokud nezesvětlala. Do nich jsem ještě krátce zašlehala cukr a poté přilila směs másla a čokolády. Nakonec se přišla pobavit i mouka a prášek do pečiva, ještě pár otáček metlou a těsto bylo hotové. Pozn. Můžete se setkat i s verzí, že do brownies prášek do pečiva nepatří, já ho přidávám jako „pojistku“. Pokud se ovšem cítíte v kuchyni jako Gordon Ramsay, klidně ho vynechte :-) 
Nakonec jsem těsto rovnoměrně uhladila do pečícím papírem vyložené formy a nechala péct cca 25 minut. Pro představu – pekla jsem v této formě a udělala jsem 6 kousků. Zdobila jsem jen šlehačkou s jedním stužovačem (ten není nutný, pokud budete dezert okamžitě podávat).


Poznatky pro příště:
- použiji větší formu, aby bylo těsto slabší
- opět úmyslně vynechám celé kousky čokolády v těstě, protože mi to bez nich chutná lépe.

Tak na léto a zpracované ovoce ze zahrady!
Vaše,


10 komentářů:

Každým Vaším komentářem jsem moc potěšena :-) Děkuji..