Přeskočit na hlavní obsah

#67 "Handmade" vánoční dárek No.4


Ahoj!

Tak kolik z vás zrovna relaxuje u televize koukáním na Pomádu? :-)

Já mám dnešní ráno čistě filmové, ale na řadu přijde i úklid a učení se na zápočtový test z matiky :-( ... Ale samozřejmě také nový článek!
A to, jak už je v neděli zvykem, tip na dárek k Vánocům...

Ořechové křehulky

Pro neznalé - je to karamel s oříšky - je na vás, jaké zvolíte :-) Tento tip a recept pochází z knihy Vánoce s Nigellou (přesněji s Nigellou Lawsonovou, kterou jsem vám představila tady).
Už jsem tento dáreček využila minulý rok, když jsem ho dávala své kamarádce. Kdo má rád karamel, určitě ocení :-) Jen si to představte - Boží hod a Vy sedíte zakrytí teplou dekou, v ruce kafíčko, na kafíčku šlehačka a na šlehačce kousky ořechového karamelu.

Že se těšíte? Já taky!!


Potřebujeme:
200g krystalového cukru, 60ml vody, 150g zlatého sirupu, 150g solených arašídů (můžeme zvolit jakékoli oříšky - já zkoušela vlašské a jsou výborné, 1 vanilkový cukr, 25g másla, 1 a 1/4 jedlé sody

Předem upozorňuji, že se pracuje s velmi horkou hmotou, takže nedoporučuji využít "pomoci" dítěte!  Cukr, vodu a sirup nalijeme do vyšší pánve a necháme asi 5 minut vařit. Odstavíme z plotny a dřevěnou vařečkou vmícháme oříšky, vanilkový cukr, máslo a jedlou sodu. Vznikne zlatohnědá, napěněná a velmi horká směs.  Přelijeme ji na plech vyložený pečícím papírem a necháme vychladnout. Já ji dávám ven a za chviličku je karamel ztvrdlý na beton... Rozlámeme na kousíčky a je hotovo. 

Když se zabalí do celofánu, převáže se hezkou mašličkou, máte ideální dáreček pro potěšení :))

Tak, tip je za námi a víte, co nás čeká zítra? Budeme psát Ježíškovi! :-) O co jste si napsal/a Vy?

Krásnou neděli,

Pokud se Vám článek líbil a chcete vidět další, klikněte na odběry, děkuji! ♥ 

Komentáře

  1. Zrovna koukám na Pomádu :D a taky mám v plánu úklid. To je skvělý tip, já sama mám tenhle typ dobrot ráda
    Blog by Veru

    OdpovědětVymazat
  2. Moc děkuji za tip, protože letos ho využiju. Zkusím upgreat a dám tam slané máslo, které si koupím v Bretani, ale dá se sehnat i u nás. Slaný karamel totiž chutná mým kamarádkám, a tak jim udělám radost k Vánocům. Prima, moc děkuji. ;-) bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, tak to by mohlo být dobré vylepšení :) ... Já jsem si na tebe zrovna vzpomněla, když jsem dávala fotky k tomuto článku do pc. Našla jsem ve foťáku fotku slaného koláče, který jsem pekla podle tvého receptu... :-) Byl moc dobrý a určitě mu jeden z článků věnuji ;-)

      Měj se hezky!
      Skills of Art

      Vymazat
  3. Vypada to dost dobre, mozna udelam :)

    OdpovědětVymazat
  4. To je super nápad, asi letos vytvořím přítelovi mikulášskou nadílku! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Každým Vaším komentářem jsem moc potěšena :-) Děkuji..

Populární příspěvky z tohoto blogu

#109 Únor za námi

Ú nor 2015 už je oficiálně za námi. Stalo se toho celkem hodně, a proto se s vámi podělím o pár fotek :-) Konec vykecávání, jdeme na ně.

#103 Filmy, které byste měla jako žena vidět

P řeci jen ještě není natolik teplo, abychom trávily většinu dne venku. A tak se celkem rády ještě zachumláme do deky a s kávou v ruce zhlédneme nějaký film. Původně byl tento článek plánován na Valentýna, ale proč mučit drahé polovičky slaďárnami. Pojďme si je vychutnat spolu - samy ženy!

#93 DIY: Co se svícny z IKEA?

S víčky z IKEA milují všichni. Někteří se možná bojí, aby nevyhořeli (viď, tati?) , ale stejně je milují. A i tak si je koupíme, ačkoli je vlastně ani nepotřebujeme. Dvacet pět hodin celkem obstojné vůně je prostě fajn. Když stojíme v obchodě a házíme bezhlavě jednu svíčku za druhou do vozíku (protože "no neber to, za tu cenu!"), možná nám nedojde, že po vypálení vosku zůstane docela pěkná skleněná nádobka. Taková, že pokud v sobě máme alespoň trochu vetešníka, bude nám líto ji vyhodit. Ať jich máme doma klidně sto padesát! :-) A tak jsem tu s pár tipy, co s takovou nádobkou udělat.