Přeskočit na hlavní obsah

#210 Kam pro nejlepší koření?

Ahoj, přátelé! 
Když nám začal ten další školní rok, rozhodla jsem se učinit menší přiznání. Občas (vždycky), když jsme v nějaké učebně na PC (mimochodem, otázka mimo mísu - nosíte si do školy noťas?), tak sklouznu k nějakým stránkám, které jsou vůči obsahu cvičení  "těžce ilegální". Zpravidla to bývá Zoot, Ikea, tipy na kavárny a podniky tohoto typu. A nebo koření. 

Prodejna u Salvátora. 


Pamatuji si, že to byla ranní hodina uprostřed zimy, když jsem si našla přesnou adresu voňavého obchůdku s kouzelnou atmosférou. Téhož dne, o obědové pauze jsem si už nesla po pražské ulici sáček koriandru a směs koření na bylinkové máslo.

Když jsem přišla nadšeně domů, mamka mi řekla.. "No jasně, to znám, ten obchod funguje už léta.".. Jasně. Už od roku 1969.  


Od první návštěvy jsme zde byli (to měkké i je správně, i brácha si zašel pro Kari Madras) několikrát a pohled na úhledné papírové sáčky mi vnukl myšlenku tohoto článku. 

V prodejně máte na výběr asi ze dvou stovek koření jednoho druhu i směsí. V mé plechové dóze se nyní nachází toto:

AGETA: Razím heslo "Podle polévky poznáš kuchaře". Polévkou úplně nemyslím krémové cosi, co zvládne každý druhý (a tím nechci snižovat chuť krémových polévek). Mám na mysli výrazný čirý vývar. Ten dokáže ageta výborně doladit. Bohužel neznám přesné složení, ale rozhodně sáhnu radši po ní, než po Maggi apod.

ORIENT: Jedno z mých nejoblíbenějších, dosud vyzkoušených, koření. Je z něj cítit zázvor a hodí se na masa. 

TANDOORI MASALA: Tahle sytě rudá směs se ke mě dostala při poslední návštěvě a ještě jsem ji nestačila vyzkoušet. Vzala jsem si variantu s větším podílem papriky. Mimo ni obsahuje ještě koriandr, sůl, řecké seno, římský kmín, skořici, chilli, černý pepř, zázvor, cibuli, česnek, muškátový květ, bobkový list, muškátový oříšek, kyselinu citronovou, hřebíček, kardamon a hořčičné semínko. Docela nadupaná směs, nemyslíte?  Na kuřeti by měla vytvořit známou červenou voňavou kůži. Doporučila mi ji sama paní kořenářka a já se na vaření s ní (s tou směsí, ne s paní kořenářkou) moc těším :-) 

GRILOVACÍ NA ZELENINU: Totální povinnost. Zdá se mi, že se může použít do poloviny jídel a nic tím nezkazíte. Poprvé jsem měla klasickou verzi, nyní mám s medvědím česnekem. Po druhé zmiňované sáhnu i příště, tahle směs nesmí v kuchyni chybět. 

ŠPAGETY: Směs Špagety jsem vzala na zkoušku a osvědčila se. Kuchyň se bez ní asi obejde, ale pokud máte v poličce místo, rozhodně se neztratí. 

BRAMBORÁK: Další novinka, trochu podporující vařit (smažit) prasárny, ale co. Těším se.

PEČENÉ BRAMBORY: Z této směsi je cítit paprika a majoránka. Přiznám se, že tohle koření často opomíjím, ale vím, že ho chválil brácha. Takže asi dobrý. 

KORIANDR: Zatím jediný jednodruhový zástupce koření. Kupovala jsem ho, když mě popadla chuť Asie. Nevím co bych k němu psala víc, snad jen, že ho je v běžné prodejní jednotce 40g šílená hromada ^^.  

Ještě doplním poznatek ohledně zmíněného bylinkového másla - směs nebyla špatná, ale obsažená levandule byla dost výrazná. Obecně ji miluju, ale v této směsi mi maličko vadila. 


Takže - pokud máte rádi jedinečnou atmosféru malých obchůdků, chcete aby vám kabelka voněla na dálku, radši si zajdete pár kroků pro kvalitní surovinu, než byste ji koupili v řetězci (mimochodem ty ceny jsou podobné) a máte velkou radost z maličkostí, tak jděte k Salvátorovi. Slibuji, že se vám tam bude líbit a uvidíte tu nejvíc pěknou dobovou kasu a obraz z mechu. Více zde.

Jo a součástí sortimentu jsou i stáčené kolínské vody, pro kterou se co nevidět vypravím :-)

Adresa:
Prodejna U Salvátora
Náprstkova 2
110 00 Praha 1
Závěrem podotýkám, že tento článek nebyl psán na základě žádné spolupráce a veškeré uvedené poznatky jsou mým subjektivním názorem :-) 


A jaké koření kupujete Vy?
Mějte se pěkně!


Komentáře

  1. Krásný článek! tyto obchůdky mám velmi ráda, ačkoliv v ČR jsem v žádném nebyla. Nicméně ve Španělsku jsem si nakupovala Kari a Churasco právě z těchto obchůdků, kde to mají buď v pytlech nebo retro dózách. :) BEAUTYPUSINKA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, prodej koření z pytlů má také svoje kouzlo. Ty jsem viděla v Paříži, ale ceny byly na hodně jiné úrovni. U nás jsou téměř srovnatelné se supermarketem a na jiné úrovni je pro změnu kvalita :-) Tak zkus mrknout i tady :-)

      Měj se hezky!
      Hanka

      Vymazat
  2. Krásné fotky :) musím se po obchůdkách podívat, děkuji za tip :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc děkuji za tip, jakmile si pořídím nové kořenky (které mají ted v Ikea na Zlíčíně v akci celé září) :D tak se do obchůdku hned vydám :)

    OdpovědětVymazat
  4. Super článok :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  5. Díky za tip. Podobných krámků by mělo být víc. Akorát se divím, že nakupuješ tolik směsí. Podle mě jsou naprosto zbytečné. Magi ti nahradí například řapíkatý celer. Krámek navštívim. zrovna mi dochází kurkuma a vanilkov lusk, takže se takový krámek bude hodit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám vyzkoušeno, že i směsi mohou být vesměs multifunkční, takže se jim rozhodně nebráním :-) Ba naopak mě baví víc. Maggi nahrazuji i libečkem ze zahrady, ale polévky, kontkrétně vývary, mám ráda hodně silné a právě zmíněná Ageta tomu dodá šmrnc. Ale rozhodně netvrdím, že mám doma jen směsi a koření od Salvátora, samozřejmě mám i jiné (tak často se k němu zase nedostanu). Zrovna kurkumu jsem kupovala před pár dny od Jiřího Červenky a taky mohu doporučit :-)

      Děkuji za komentář :-)
      Hanka

      Vymazat

Okomentovat

Každým Vaším komentářem jsem moc potěšena :-) Děkuji..

Populární příspěvky z tohoto blogu

#109 Únor za námi

Ú nor 2015 už je oficiálně za námi. Stalo se toho celkem hodně, a proto se s vámi podělím o pár fotek :-) Konec vykecávání, jdeme na ně.

#103 Filmy, které byste měla jako žena vidět

P řeci jen ještě není natolik teplo, abychom trávily většinu dne venku. A tak se celkem rády ještě zachumláme do deky a s kávou v ruce zhlédneme nějaký film. Původně byl tento článek plánován na Valentýna, ale proč mučit drahé polovičky slaďárnami. Pojďme si je vychutnat spolu - samy ženy!

#93 DIY: Co se svícny z IKEA?

S víčky z IKEA milují všichni. Někteří se možná bojí, aby nevyhořeli (viď, tati?) , ale stejně je milují. A i tak si je koupíme, ačkoli je vlastně ani nepotřebujeme. Dvacet pět hodin celkem obstojné vůně je prostě fajn. Když stojíme v obchodě a házíme bezhlavě jednu svíčku za druhou do vozíku (protože "no neber to, za tu cenu!"), možná nám nedojde, že po vypálení vosku zůstane docela pěkná skleněná nádobka. Taková, že pokud v sobě máme alespoň trochu vetešníka, bude nám líto ji vyhodit. Ať jich máme doma klidně sto padesát! :-) A tak jsem tu s pár tipy, co s takovou nádobkou udělat.