Přeskočit na hlavní obsah

#185 Ahoj, jaro?!

Ahoj čtenáři!
Dneska už to za okny na to jaro skoro vypadá, ale včera to zas tak slavné nebylo. Proto jsem vydala z mrazáku hrášek a trochu jsem si to krásné roční období přivolala sama. Mimochodem, zítra se chystám na sobotní Náplavku, tak doufám, že nebude metr sněhu. Snad ne.. 


HRÁŠKOVÁ POLÉVKA

Potřebovala jsem (4 běžné porce):
1 menší cibuli, trochu olivového oleje (já používám oliváč v rozprašovači, takže cca 10x stříknutí), 2 lžíce hladké mouky, 350g mraženého hrášku, 150ml smetany 12%, vodu nebo vývar, sůl, petržel

Do hrnce nalijeme olivový olej a nakrájenou cibuli. Když zezlátne, tak přidáme hladkou mouku a vytvoříme jíšku. Pokud se chcete jíšce vyhnout, tak tento krok přeskočte a na závěr polévku zahustěte třeba rýžovo-pohankovou kaší od Coutrylife (ale ne instantní!) - mám to osvědčené ;). 
Když je jíška hotová, tak přidáme trochu vody a hrášek. Osolíme, opetrželujeme (ehm..) a necháme pár minut vařit. 
Potom přichází na řadu mixér, který vytvoří hustší směs. Vrátíme ji zpět do hrnce a za stálého pomalého míchaní přilíváme smetanu. Pokud je polévka příliš hustá, tak ji můžeme zředit vodou/vývarem. To už je na každém individuálně :)


Mě chutná nejvíc dozdobená zbytkem smetany, slunečnicovými semínky a opečeným chlebem vedle talíře. 

Tak dobrou chuť!
Vaše, 


Komentáře

  1. Vypadá luxusně! S přítelem na hráškové polévce docela ujíždíme, takže každý recept je před námi v nebezpečí :)

    Díky za tip!

    Btw, já nejvíc miluji upečené kousky toastového chleba na kostičky a sypat si je do misky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, určitě ji zkuste, je moc dobrá :) Jojo, taky mám takhle ten chleba ráda, děláme to ale hlavně na Vánoce do rybí polévky :) Bez toho by tabule ani nešla :)

      Děkuji za komentář, měj se hezky! :)

      Vymazat
  2. Vypadá, vážně chutně! Přidat slunečnicová semínka může být zajímavé :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Super jsou i dýňová, ale ty jsem zrovna neměla doma :o)

      Vymazat
  3. Aj my tu máma už jarné počasie (snad sa zajtra nepokazí) Inak tá polievka vyzerá ako z katalógu! Super, mám rada hráškovú :)
    www.gummybaum.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, u nás se už dneska trochu zatáhlo, ale na Náplavce jsme měli moc hezky :-) Děkuji moc za milý komentář! :-)

      Vymazat
  4. Hrášek sám o sobě tolik nemusím, ale hráškovou polévku miluji, s kousky opečeného chleba je to vážně mňamka, hned jsem na ní dostala chuť :)
    Lovely imperfections | Naturalium giveaway

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Každým Vaším komentářem jsem moc potěšena :-) Děkuji..

Populární příspěvky z tohoto blogu

#109 Únor za námi

Ú nor 2015 už je oficiálně za námi. Stalo se toho celkem hodně, a proto se s vámi podělím o pár fotek :-) Konec vykecávání, jdeme na ně.

#103 Filmy, které byste měla jako žena vidět

P řeci jen ještě není natolik teplo, abychom trávily většinu dne venku. A tak se celkem rády ještě zachumláme do deky a s kávou v ruce zhlédneme nějaký film. Původně byl tento článek plánován na Valentýna, ale proč mučit drahé polovičky slaďárnami. Pojďme si je vychutnat spolu - samy ženy!

#93 DIY: Co se svícny z IKEA?

S víčky z IKEA milují všichni. Někteří se možná bojí, aby nevyhořeli (viď, tati?) , ale stejně je milují. A i tak si je koupíme, ačkoli je vlastně ani nepotřebujeme. Dvacet pět hodin celkem obstojné vůně je prostě fajn. Když stojíme v obchodě a házíme bezhlavě jednu svíčku za druhou do vozíku (protože "no neber to, za tu cenu!"), možná nám nedojde, že po vypálení vosku zůstane docela pěkná skleněná nádobka. Taková, že pokud v sobě máme alespoň trochu vetešníka, bude nám líto ji vyhodit. Ať jich máme doma klidně sto padesát! :-) A tak jsem tu s pár tipy, co s takovou nádobkou udělat.