Přeskočit na hlavní obsah

#118 Velikonoční beránkování...

Kdo by neměl rád tu chvíli, kdy si po probuzení, ještě v pyžamu, hebkém županu a teplých bačkorách, udělá velký hrnek kávy a k tomu zakrojí do vláčné hmoty s oválnými předměty - rozinkami.

Zkrátka, kdo by neměl rád velikonočního beránka.


Nám mamka každému pekla beránka už když jsme byli s bráchou malí. Byli jsme nadšení - ne snad, že bychom každý celého snědli. Upřímně, o to nám ani tak nešlo, spíš šlo o to, že jsme ho měli oba na svém prvním psacím stole vystaveného do té doby, než ztvrdl. Nám šlo přeci o tu jeho červenou mašli na krku a očička z rozinek! A také o ten pocit, že "tento beránek je jenom můj"!

A protože mamčinou doménou je hlavně mazanec, do beránka se poslední roky pouštím já.

Potřebujeme:
275g polohrubé mouky, 200g krupicového cukru, 3 vejce, 1 menší citron, 1/2 lžičky kypřícího prášku, rozinky, trochu rumum (lze nahradit vodou), olej na vymazání formy 

Troubu předehřejeme na 180°C. Ušleháme žloutky s krupicovým cukrem a vytvoříme pěnu. Přidáme mouku, kypřící prášek, citronovou kůru a šťávu. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme ho do těsta.  Nakonec přidáme rozinky, které jsme nechali alespoň 20 minut předtím nasáknout rumem nebo vodou. Kdybychom do těsta dali nenamočené rozinky, mohly by klesnout na dno formy! Pečeme asi 40-45 minut.
Po vytažení z trouby položíme i s formou na prkýnko, přikryjeme mokrou útěrkou a necháme vychladnout. Potom vyklopíme a zdobíme podle fantazie :-))

A takto ten letošní krasavec dopadl :-D

Přeji vám všem krásné Velikonoce!
Vaše,
Pokud se Vám článek líbil a chcete vidět další, klikněte na odběry, děkuji! ♥


Komentáře

  1. Mámuška dneska taky pekla :) Moc pěknej beránek

    OdpovědětVymazat
  2. Jéé, ten se povedl. Vypadá fakt dobře :D My asi berana letos péct nebudem, mamce se moc do toho nechce a babička nám poslala svého maličkého beránka, kterého pekla, a ještě nám poslala kupovaného, takže máme dva berany :D Jsem zvědavá, jak se mamka rozhodne :D

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá krásně a musel být výborný. Třeba si taky jednou upeču domácího beránka :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Každým Vaším komentářem jsem moc potěšena :-) Děkuji..

Populární příspěvky z tohoto blogu

#109 Únor za námi

Ú nor 2015 už je oficiálně za námi. Stalo se toho celkem hodně, a proto se s vámi podělím o pár fotek :-) Konec vykecávání, jdeme na ně.

#103 Filmy, které byste měla jako žena vidět

P řeci jen ještě není natolik teplo, abychom trávily většinu dne venku. A tak se celkem rády ještě zachumláme do deky a s kávou v ruce zhlédneme nějaký film. Původně byl tento článek plánován na Valentýna, ale proč mučit drahé polovičky slaďárnami. Pojďme si je vychutnat spolu - samy ženy!

#93 DIY: Co se svícny z IKEA?

S víčky z IKEA milují všichni. Někteří se možná bojí, aby nevyhořeli (viď, tati?) , ale stejně je milují. A i tak si je koupíme, ačkoli je vlastně ani nepotřebujeme. Dvacet pět hodin celkem obstojné vůně je prostě fajn. Když stojíme v obchodě a házíme bezhlavě jednu svíčku za druhou do vozíku (protože "no neber to, za tu cenu!"), možná nám nedojde, že po vypálení vosku zůstane docela pěkná skleněná nádobka. Taková, že pokud v sobě máme alespoň trochu vetešníka, bude nám líto ji vyhodit. Ať jich máme doma klidně sto padesát! :-) A tak jsem tu s pár tipy, co s takovou nádobkou udělat.