Skoro to vypadá, že neustále přejíždíme ze severu Čech do těch jižních. A ono to tak vlastně je. Nějak se nedokážu rozhodnout, jakou část mám radši. A asi se rozhodovat nechci, protože obě mají co do sebe. Stejně jako každý kout České republiky. Chci procestovat všechny.
Víkend před čtrnácti dny jsme trávili na farmě nedaleko v Jižních Čechách. Vzali jsme s sebou kola, zajeli si s naší klasickou několika kilometrovou zajížďkou na první točenou zmrzlinu do Blatné a přespali letos poprvé ve stanu.
Když jsme se vraceli v neděli domů, změnili jsme směr cesty a zastavili se v Písku. Tohle město bylo založeno v první polovině třináctého století a do současnosti v něm stojí nejstarší kamenný most v Česku - ale to jistě všichní víme ještě ze základky ^^.
Přímo v historickém centru se také ale nachází kavárna
Až na půdu.
Dozvěděla jsem se o ní díky Knize kaváren, do níž jsem si její návštěvou udělala další skalp.
Podnik naleznete v Jugmannově ulici č. 34/11. a z čistě praktického hlediska rovnou uvádím, že mají v pondělí zavřeno - kdybyste na tyhle "výjimky" byli experti stejně jako my ^^.
Při vchodu do kavárny procházíme jakousi verandou, kde jsou místa k sezení, nahoru k baru vystoupáme po schodech, objednáme kávu, a potom sejdeme po několika schodech na dvorek. Dokud ještě pořád nevíme, kam se usadíme, čeká na nás posledních pár schůdků a jsme na opravdové zahrádce v jakémsi vnitrobloku. Je to ale opravdu kus zahrady, kde je dost prostoru na rozložení deky. A je jedno, jestli jdete s přáteli na brunch, nebo na kávu s kopou dětí okolo sebe.
Pokud znáte pražského Alchymistu a jeho zahrádku, asi budete vědět, o čem mluvím. Těžko ale popisovat - mrkněte třeba na jejich instagram @aznapudu. Interiérem jsou ovšem naprosto odlišní.
A je to kavárna. Takže o kávě - vlastně nás na tomhle místě dostihl ten kus severních Čech, o kterých jsem mluvila úplně za začátku. Na mlýnku totiž mají kávu z liberecké pražírny Nordbeans, a ta je dobrá snad úplně vždycky.
Když jsem teď hledala přesnou adresu této kavárny, našla jsem její charakteristiku. Ráno kavárna, později bistro, k večeru bar. My jsme ji vyzkoušeli v režimu "poobědová káva", ale rádi se přesvědčíme i v ostatní denní dobu. Protože jsme vyhodnotili, že sem rádi půjdeme i bez Knihy kaváren.
Dobrá práce, Písku!
Kdybych mohla, tak v jižních Čechách a na moravě zakotvím nadobro. :D Krásný tip, díky!
OdpovědětVymazatBLOG Corculum | Stepanka_T